Perlesmykker med ægte ferskvandsperler
Alt om smykker med ferskvandsperler
Perlesmykker er et af de mest ikoniske smykker i smykkeskrinet, og med god grund. Den klassiske perlekæde, de små perleøreringe og et klassiske armbånd med perler går aldrig af mode. Hos Sisi Copenhagen sælger vi kun perlesmykker med ægte ferskvandsperler - men hvor meget ved du egentlig om perlesmykker? Hvis du vil se vores samling af perlesmykker smykker kan du finde dem her:
- Sisi Copenhagen Pearl Collection
- Øreringe med perler
Ønsker du at lære lidt mere om perler og perlesmykker kan du læse med her. Du kan også lære hvordan du passer bedst på dine perlesmykker.
Sådan bliver en ægte perle skabt
Perler er et organisk produkt som skaldyr skaber for at beskytte sig selv, når en fremmed genstand trænger indenfor i skaldyrenes skal. Denne proces skabes enten helt naturligt når en musling ligger på havbunden og sandkorn trænger ind, eller med indblanding af mennesker. Når en fremmed genstand trænger ind i skaldyret, vil skaldyret for at beskytte sig selv, isolere genstanden med lag af perlemor og der skabes en perle omkring genstanden. Perlemor er det materiale som muslingerne desuden bruger til at skabe det indvendige lag i deres muslingeskaller. Perlemor er et utrolig smukt og hårdt materiale - inde i muslingernes skaller fremstår den ofte med et smukt farvespil. Perler der dannes af perlemor er oftest ensfarvede.
Vores populære Noella Pearl Golden Drop Earring i indersiden af en muslingeskal med farverig perlemor.
Forskellen på naturperler, kulturperler og imiterede perler
Overordnet set kan man inddele perler i to typer; perler der er bygget op af perlemor skabt af en levende musling, og perler der skabt syntetisk for at ligne ægte perlemor - f.eks. af porcelæn, glas eller plastik. Kigger man nærmere på den første kategori af perler i ægte perlemor, kan denne igen inddeles i to; naturperler og kulturperler. Når processen skabes med menneskets indblanding, kaldes perlen en kulturperle, hvilket langt de fleste perler på markedet i dag er. Kun 1 promille af perler der kan købes er ægte naturperler. Ved skabelsen af kulturperler i ferskvand, trænges et vævsstykke ind i muslingen, hvor efter muslingen danner ægte perlemor over vævet. Processen kan foregå i både saltvand og ferskvand. Ferskvandsperler har en naturlig hvid, lyserød, lilla eller ferskenfarvet nuance, hvorimod saltvandsperler ofte har en bredere farvepalette, og kan sågar blive helt mørke. Vores perlesmykker har derfor samme naturlige palette.
De imiterede perler er kunstige perler, som ikke er dannet af massiv perlemor, men er lavet enten af porcelæn, glas eller plastik med en kunstig perlemors belægning. Disse kunstige perler er altså ikke skabt i en naturlig process af et skaldyr. Hos Sisi Copenhagen benytter vi altid ferskvandskulturperler og aldrig kunstige perler.
Formen på ferskvandsperler
Ferskvandsperlernes naturlige former er det, som gør, perleøreringe, perlehalskæder og andre perlesmykker så unikke. Armbånd, halskæder og øreringe med perler varierer meget i deres form, da det netop er et naturligt produkt. Det vil sige, at hver perle er helt unik, og at du ikke finder to ens. Genstanden som trænger ind i skaldyret har stor betydning for, hvordan perlen ender med at se ud.
Se et udvalg af Sisi Copenhagen barokke ferskvandsperler til smykker her.
Ferskvandsperler er oftest asymmetriske og disse omtales som barokke. Mange af vores perlesmykker er lavet med barokke perler, da vi elsker det asymmetriske look. Se dem her. Hos Sisi Copenhagen matcher vi alle vores barokke perlesmykker op i hånden, så dine perlesmykker passer så godt sammen som muligt.
I mere klassiske perlesmykker bruger man ofte mere symmetriske og ensartede perler, som er næsten runde, dråbeformede, eller ovale. Helt runde perler er meget sjældne, da de kun formes naturligt selv af skaldyret. Hos Sisi Copenhagen har vi også mange designs med fine symmetriske perler - f.eks. vores Sandra, Hannah eller Evelyn serie.
Opbevaring af perlesmykker
Vi anbefaler at du ikke opbevarer dine perlesmykker i lufttætte poser, fordi det vil forringe smykkerne, da perlerne er organiske. Opbevar dine smykker med perler i en silkepose for at perlerne kan holde sin glans bedst muligt.
Rensning af perlesmykker
Modsat mange andre smykker, så holder du bedst liv i dine armbånd, halskæder og øreringe med perler ved at gå med dem, da fedtet fra huden giver perlerne glans. Dog skal du undgå hårspray og andre stærke kemikalier, når du bruger dine perleøreringe. Selvom perlerne er dyrket i vand, så skal du undgå dagligt at udsætte dine perlesmykker for vand, da vand med tiden kan skade perlerne. Poler derfor dine perlesmykker med en tør og blød klud.
Da vores perlesmykker er sammensat med smykkedele i ædelmetaller, kan der sommetider være behov for sølvet eller guldet på smykket trænger til at blive renset - hvis f.eks. sølvet er blevet oxideret el. lign. Perlerne er generelt er forholdvis hårdført materiale og kan oftest godt klare at blive udsat for rensemidler til sølv og guld, hvis man sørger for at overskydende rensemiddel bliver grundigt vaske af når smykket er renset færdigt. Læs dog altid indlægs sedler på rensemidler før brug, for at sikre dig at de ikke skader perlerne.
Perlearmbånd og perlehalskæder
Perlehalskæder og perlearmbånd kan enten laves ved trække perlerne på en silkesnor eller ved at bruge en coated smykkewire. Der er fordele og ulemper ved begge metoder. Hos Sisi Copenhagen bruger vi begge metoder - det afhænger af designet.
Generelt er silkesnor den lidt finere metode at lave strenge med perler til armbånd eller halskæder. Silkesnoren gør halskæderne mere fleksibel og generelt føles kæden mere blød end når man bruger wire. Dog er silkesnoren mere skrøbelig og vil med tiden udvide sig, så der kan komme lidt luft mellem perlerne. Desuden vil vand være med til at forkorte snorens levetid - til sidst vil man komme til at kunne knække den. Vi bruger silkesnoren til vores lette perlekæder, eller til de særligt fine designs, hvor der f.eks. bruges smykkedele i massiv guld.
Omvendt er den tynde smykkewire lidt mindre fleksibel i det. Det er dog ikke noget man kan se eller føle når man har kæden på, men noget man kan mærke når man sidder med dem i hånde. Den tynde wire er utrolig stærk og bliver ikke påvirket af fugt eller slid. Den er derfor særligt egnet til armbånd, eller de lidt tungere perlesmykker med større perler.